nieuws
programma
voorstellingen
activiteiten
kunst
educatie
geschiedenis
plakboek
links
medewerkers
route
contact

 
 

De Drie Biggetjes van Poppentheater Anansi


Wat te doen als je varkentjes heel leuk vindt, maar niet op een echte boerderij woont, zodat je ze vaak kan zien? Gewoon zelf maken en er meespelen bedacht Gitta Lichthart van Poppentheater Anansi.

Het is een tafel poppenvoorstelling geworden, bestemd voor kinderen vanaf de peuter leeftijd. Het verbeeldt het sprookje van De Drie Biggetjes. Poppenspeelster Gitta Lichthart wordt muzikaal begeleid door Han de Vries met gitaarspel.

Elk van de varkentjes wil de wijde wereld in. Dat is vast veel leuker dan in je eigen kleine weide rond wroeten denken ze. Na het dagelijkse ritueel van het wassen, melk drinken en toet schoonmaken, verkennen ze hun omgeving. Maar die grote buitenwereld lijkt mooier dan de werkelijkheid.

Gelukkig komen mensen met zakken materiaal langs, waar een huisje van gebouwd kan worden. In een huisje wordt je niet nat en koud en in een huisje voel je je veilig. Maar is een huis van stro bestand tegen de wolf? Want die houdt juist zo van een dik rond varkentje. Kan de wolf in een houten huisje komen? Of moet je dan toch een huis bouwen van…….?

De kinderen en hun begeleiders kunnen het allemaal meebeleven. Naast kijk en luisterspel is het een voorstelling waarbij de kinderen, waar dit maar mogelijk is, actief worden betrokken. En tot slot samen het varkentjeslied zingen, maakt de goede afloop nog feestelijker.
 FOAR IT LAPKE, een anansitori vertelling als poppenspel
(folder op aanvraag)"Ver weg in het oerwoud woont het echtpaar Sjimp. Vrouw Sjimp is boos. Als Sjimp niet gauw wat in de tuin gaat doen dan..... Dan zal er niet veel te eten zijn en zullen ze dood gaan van de honger. Slim als hij is weet Sjimp van alle dieren - koning Leeuw, mevrouw Giraffe, madame Struis en niet te vergeten Cheeta de kleine aap - geld te lenen. Als Sjimp zijn verplichtingen niet na kan komen en zich voor iedereen verstopt, geeft Slinger de Slang het advies de hulp van Tortwaas, de wijze schildpad, in te roepen. Door een slimme tovertruc van Tortwaas hoeft Sjimp niemand geld terug te betalen. Als ook Tortwaas de dupe dreigt te worden van zijn eigen truc, weet hij op zijn beurt, Sjimp voor het lapje te houden. Dat had de luie Sjimp niet gedacht."

Een Friestalige bewerking van een Afrikaans verhaal uit Ghaha. Ook in het Nederlands te spelen.
 
VAN HANS EN GRIETJE


Een verhaal over het bos in gestuurd worden, verdwalen, gelokt, verleid en gevangen worden door de heks, jezelf met de moed der wanhoop bevrijden en dan toch de weg naar huis weer vinden.

Nog steeds blijkt het oude sprookje zowel kleuters als volwassenen te boeien. Daarom blijft dit poppenspel dicht bij de overgeleverde tekst.

Voeg hierbij de voor deze voorstelling gemaakte wolvilten poppen met hun karakteristieke bewegingen, het klankspel van Jan Ament. En het ‘oude’ Hans en Grietje herleeft.

 

EEN VOORSTELLING OM JE HART AAN OP TE HALEN


Leeftijd: vanaf 4 jaar

DAGARRANGEMENT IN SAMENWERKING MET DERDEN:


Anansi speelt "De Fisker" voor midden- en bovenbouw leerlingen van basisscholen.

Dit is een onderdeel van een "dagarrangement".
Er wordt een korte uiteenzetting gegeven hoe de voortstelling is ontstaan en wat er allemaal bij komt kijken. Na de voorstelling gaan de leerlingen zelf aan de slag in drie workshops.
Te weten: muziek/geluid, schimmenspel en beeldend ( het maken van een smartlap bij de shanty)
In de lunchpauze is er een 'fiskersmiel' waarna de leerlingen hun activiteit aan elkaar presenteren en wordt er tevens gekeken hoe een presentatie op school er uit zou kunnen zien. En dan, op naar school met schimmenraam, schimmen, boot met muziek instrumenten, "smartlap" en de shantybegeleiding op cd.

Medewerkers aan deze activiteit zijn:

Jan Ament, Gitta Lichthart, Froukje Hoekstra, de groepsleerkracht en Piety Eppinga, die ons assisteert bij het "fiskermiel".
De fisker en de jonge

Wat je allemaal wel niet op één dag met een vissersboot kan beleven.

Een jongen heeft zich stiekem verstopt op een vissersboot. De visser vaart niets vermoedend uit en is onaangenaam verrast als hij de jongen ontdekt. Wat moet hij met deze jongen.Al varende leren die twee elkaar beter kennen en blijkt de visser de hulp van de jongen nog hard nodig te hebben. Een voorstelling waarin zowel met poppen als schimmen gespeeld wordt en het bijzondere van het Ijsselmeer en de Zuiderzee belicht worden.

Een Friestalige voorstelling die ook in het nederlands gespeeld kan worden.

In eigen theater: € 7,50 incl .consumptie
Op lokatie: € 400,- excl. BTW en reisk.
Leeftijd: vanaf 6 jaar, familie voorstelling
Speelduur: 50 min.
Speelvlak: 7m.br.,4m.dp.,3,5m. hg
Opbouwtijd: 2,5 uur
Afbreektijd: 1 uur
Verduistering: pik donker
Electriciteit:: 1x 220 volt./ 16 amp.
Aantal kinderen max: 80
Met dank aan Aly ,Remco en Coos

(c) Gitta Lichthart, Jan Ament 2022 Disclaimer